Utdrag ur romanen

Filmen startar. Välkänt filmbolag. Känd skådespelare i förlorarrollen, han som kämpar sig fram från samhällets skuggsida och segrar till sist, på ett markerat sätt, levande i just sin tydlighet att leva. De delar en flaska rött och tre valnötsskålar fyllda med olika snacks står på vardagsrumsbordet. Detta är att leva relationens sprakande sammanslagning, tänker han och känner sig elektriskt kärleksfull när han smekande avnjuter hennes kinder, hennes gnistrande ögon och nöttorra läppar. Hon avger ljuva leenden och hennes små fingrar vibrerar av närhetshetta.

Filmen har en scen då förloraren charmat en osäker kvinna till en träff där de två åker skridskor i en tom ishall efter stängningsdags, och Johannes märker hur Julia påverkas för hon börjar tala; enstaka ord, meningar och fraser om när hon var liten och åkte skridskor med mamma tidiga morgnar, hur hon och hennes pappa åkte långfärdsskidor med chokladtermos och korvmackor i påsar. Han går ned till källaren och letar i halvljuset bland slitna flyttkartonger. Hon sitter ihopkrupen i soffhörnet med benen uppdragna och smärtan över att se hennes vackra uppenbarelse bränner och sticker och han håller upp två par skridskor.

Hon ler med sprittande skrattrynkor när han säger att de skall ha ett vinteräventyr. De släpper inte taget om varandra där de mitt i natten pulsar ner till sjön under den vackra bron från sommaren.

Nattens skilda ljuspunkter av utspridda gaslampor över staden och isens blänka. De känner sig fria där de åker med skrapande isskär över den tjockfrusna och spegelblanka isytan. Fria som människan. Fria som barn. Omkring dem råder tystnadens palats. Hon är lycklig och finner snabbt känslan i åkning och mjuka girar, han känner inledande obehag av för trånga skridskor, men snart seglar de fram tillsammans, vissa sträckor hand i hand, magi, avkopplande ljud av skridskorörens grepp och skär, stålblå yta, frisk vind mot kinderna, hon skrattar, han ler av hennes nyfunna glädje, minuter blir till en timme, en timme blir en evighet, skridskoskenornas mjuka glidningar, de åker tillsammans, hon åker före, vänder sig i farten mot honom och skrattar och han vill ta henne och allting i sin famn och skrika att han älskar henne, och där borta är träbron, mitt i vintern nu, kristalliserade snöhögar längs broräcket och isfrusen gångbana, och bilden är magiskt välgörande och läpparna känns blåfrusna och han riktar ficklampan mot isprinsessan som fnittrar förtjust och hon försöker sig på en piruett och lyckas utan att falla, och han tänker inte försöka, säger han, och de båda skrattar med kylans grepp om deras fingrar under tjocka vantar och handskar med fodring. De passerar en fastfrusen roddbåt med årorna trötta över främre stuvfacket. Ensam och romantisk är roddbåten stilla i tiden och han slås av att han borde haft kameran med sig, fotat det här, fotat henne, fotat hela långa natten.

 

Sekund av evighet
Sjöskummets bränning
Böjd över
vattnets brygga, leende;

Din honungsmun
Ädelstenens skimmer runt din själ

Med bedårande känslighet
och svavelugnars fingertoppar
tillfångatogs kärlekens väsen

Din röst som tusen fyrar i månrök
Färgänglighetens goda ängel
var det du?

Fromhetens ljuva snäcka
mjukhetens hjärta i trolska ögon
Skörhet från rosenbarnens torra solrosblad.

Hummande sång i sommarnatten
Ropen kalla dig tillbaks

Ögonblicket då är kommen nu
för oss att det sanna, varma hjärtat finna

Fågelvingens dans
våra händer smeker polerat ormskinn,
beröring av guld
Rörelse av glittrande måne.

Jag ringde för att höra din röst en sista gång
du grät våra hjärtan till förtvivlad sorg

Tvålkroppar under varmvattnets helande stråle
Kvinnlighetens eroderande pansar

Fick jag dig då
och förlorade dig sen
är det inget mitt hjärta vill veta

Min röst som tusen girar i sjörök
Kärlekens heta man
Var det jag?

Barnens lyckliga teater
Leende själar i varm säng
Trygghet ur gemenskapens upplysta blomsterbud.

Mumlande drömmar i vila
Ropen kalla dig tillbaks

Ögonblicket då är kommen nu
för oss att det sanna, varma hjärtat finna

Sommarvindens smek
Våra kroppar försluts djupt långt in,
närhet av sol
Energi av svällande båge.

Kommentarer
Postat av: tyskamama

du vet väl att du är riktig bra

skulle älskar att läsa allting

2012-02-23 @ 22:19:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0